2010. október 21., csütörtök

Komparativitás és analízis II.

Hi Everybody,

Azt ígértem, hogy a kezelési lehetőségekről írok.
Nos..

A pajzsmirigy alultermelésnél, ez nem túl bonyolult. Van pár féle gyógyszer, ami konkrétan a hiányzó hormon, úgyhogy mellékhatása nincs, ha megfelelő mennyiségben szedi az ember. L- thyroxint szedek, erről tudok írni, de van még pár féle..pl Euthyrox stb. A szükséges adagot az orvos állapítja meg a TSH, T3 és T4 értékeiből. A gyógyszer, mikrogramm mértékegységű, a legkisebb az 25 µg, a legnagyobb 200 µg tablettánként. Lehet törögetni is, pl. ha 75 µg-re van szükséged, nem biztos, hogy az orvos felír egy doboz 25-öst és egy doboz 50-est is. Szinte biztos, hogy 50-est ír majd fel, így beveszel másfél 50-est.
Általában 25-tel kell kezdeni, mert nem lehet hirtelen magassal kezdeni. Nekem 25-tel emeltük mindig és néha még ez is megviselt. 2-3 napig voltam rosszul. Hányinger, szédülés, fejfájás. A végtelenségig ezt sem lehet emelni, ha jól tudom 200 a max. (De ez nem 100%-os infó!) Az én esetemben ez azért lesz rossz, mert a sorvadástól egyre nagyobb mennyiségre lesz szükségem.:-( Így is egyre sűrűbben kell emelni. Most 100/125-öt szedek, naponta váltakozva. De tartok tőle, hogy jövőhéttől, ez 125 lesz naponta. Ugyanis újra kihullotak a szempilláim és kissé száraz a bőröm, pedig alig 4 hete emeltük az L-thyroxint. Megyek kontroll vérvételre holnap és meglátjuk. Nagyon kíváncsi vagyok, mert ha a tsh-m mégis jó lesz, akkor végképp nincs tippem ezekre a tünetekre. De azért akinek ilyen betegsége van, egy idő után már érzi, ha nem stimmel valami. Szerencsére, mostanában én mindig hamar észrevettem.  A gyógyszernek semmilyen mellékhatása nincs, mert tényleg csak a hiányzó hormont viszed be a szervezetedbe. Nincs más adalék! Állítólag annyi a mllékhatása csak, hogy éhes lesz tőle az ember, de én ezt egyátalán nem tapasztalom.
Ha a gyógyszeres megoldás nem vállik be, akkor csak a műtéti eljárás marad. Ebben a témában még nem vagyok otthon, ezért nem is írnék most erről bővebben. Annyit tudok, hogy a nyak alsó vonalában egy vízszintes meszést ejtenek, elég szépen gyógyul, szerencséseknél szinte nem is látszik. Nálam ugye más lenne a helyzet (lásd. keloid), ezért lenne jó ezt megúszni, de nagyon unom már, az ingadozás miatti állandó tüneteket, és néha azt gondolom, jó lenne megszabadulni tőle.
A lényeg: A rendszeres ellenőrzés nagyon-nagyon-nagyon fontos!!!! Nem szabad ellazsálni, mert magától jobb nem lesz! Rengeteg funkciónkra hatással vannak a pajzsmirigy hormonok, fontos hogy megfelelően működjenek.

Cushing:
Ez jóval összetettebb probléma. Már az sem egyszerű, hogy kiderüljön végre!, hogy Cushing-szindrómád /-kórod van. Hosszú hónapokig kell járni vizsgálatokra, míg végre meg nem lesz a megoldás. Magán úton meg lehet gyorsítani, de azért az sem rövid idő. Nálam az ismeretségekkel, magánvizsgálatokkal együtt is, fél év volt!!! Ha valakinek nincs lehetősége fizetős vizsgálatokon résztvenni, akkor az Állami Intézményekben, ez kb. 2 év! Durva?!  :-O  Ha már előtte is jártál endokrinológiára (megfelelő orvoshoz!) akkor 1-1,5 év!
Én már a fél évtől is ki voltam borulva, de ennél gyorsabban nem nagyon tudtam cselekedni. Pláne, hogy közbejött a karácsony, szilveszter..így ott rögtön ki is esett kb. 3 hét.

Miután megállapították, hogy Cushingod van, keresned kell egy sebészt, vagy esetleg a kezelőorvosod ajánl.
Mellékvese esetén érdemes laparoszkópiában jártas sebészt keresni, mert az 3 kis vágást jelent a hasfalon. Mindkét oldali érintettség esetén, ez 6.( de ez nagyon ritka) Előfordulhat, hogy nem tudják valami miatt elvégezni így az adrenalectomiát (mellékvese eltávolítást), de a legtöbb esetben sikerül. Ha nem megoldhtó, akkor hosszabb vágás a hasfalon a bordaív vonalában. Ez természetesen lassabban is gyógyul.

A laparoszkópos technika: Altatásban végzik, így már előző nap be kell feküdni a kórházba, néhány rutin vizsgálat, és az altatóorvossal való konzultáció miatt. A műtét: altatás, (általában vénásan), majd megtisztítják a metszési területet és egy gázzal felfújják a hasat. Így a szervek eltávolodnak egymástól, könnyebben hozzá lehet férni a mellékveséhez. A 3 lyukon, 3 eszközt juttatnak be. A felfújó ill. szívó csövet, amit majd felvált egy időre egy másik eszköz,  egy kamerát és a vágóeszközt. A vágóeszköz, egy forrasztópákához hasonlítható leginkább, mert ahogy vág vele, úgy el is égeti egyben, így előzve meg a vérzést. A műtét nagyjából 3 órán keresztül tart. Bevarrják a sebeket (nálam olyan anyaggal, ami felszívódik, így nem kellett varrat szedésre mennem), fertőtlnítik és leragasztják. A mellékvese helyét egy kis fémklippel zárják le, egyébként. Altatás után a "kómás" állapotot mindenki másképp éli meg. Van aki hány, van aki alszik 1 napig. Én viszonylag éber vagyok mindig, de 1 napig nagyon furán érzem magam. A seb fáj. Nincs mit szépíteni. Laparoszkópia ide-oda, fáj és kész! Persze, koránt sem annyira, mint egy nagyobb felületű vágás. Mindenesetre túl lehet élni és a Cushing létezése sokkal, de sokkal durvább, mint egy vacak heg gyógyulása. A felüléssel lehetnek gondok, de van erre egy szuper technika, meg kell kérni a nővéreket, hogy mutassák meg. A lényege: Ráfordulsz a műtött oldaladra, a műtött oldali lábad leresztet a földig (ha tudod) és a műtött oldali karoddal megtámasztod magad az ágyon, úgy hogy a súly csak a karodra nehezedjen. Majd ebben a pozícióban, a karoddal amire támaszkodsz, elkezded feltolni magad és közben a lábaidat egyre jobban tolod a föld felé. Az a fontos, hogy a hasizmaid használatát mellőzd!!! Szuper technika, de mire én megtanultam úgy használni, hogy valóban ne okozzon fájdalmat a felkelés, már csak két napig fájt utána. :-) Viszont itthon újra fájt, a mozgástól, így nagyban megkönnyítette az ágyból kikelést. Fontos is mozogni! Így tud erőre kapni az ember. Sajnos én eléggé póruljártam a gázzal, ami sokáig a szervezetemben volt még, de ez nem jellemző. A gáz óriási fájdalmat okoz, mert ide-oda mászkál a testben és nyomja, feszíti, amit ér. Pl. a csontokat..nekem a vállaim és a szegycsontom nyomta borzasztóan, meg a bordák között feszített. Olyan érzés volt kb., mintha egy elefánt rám ült volna, belülről meg egy másik próbálná lelökni. Nincs erre jó megoldás, csak a sok sok séta, bármennyire is rossz az elején és esetleg a görcsoldók, meg az espumisan.
A laparoszkópiás műtét után kb. 3-4 napot szükséges a kórházban tölteni.
A műtét közben vénásan pótolják a kortizolt, majd tabletta (Cortef) formájában kell szedni, amíg az orvos úgy ítéli. Nekem 3*10 miligrammot kellett szednem. Reggel-délben-este, elosztva. Erre azért van szükség, mert a másik mellékvese leállt a termeléssel, mivel a "rossz" átvette az ő szerepét is, sőt még azon felül is termelt. Amíg nem reganerálódik a megmaradt mellékvese, addig pótolni kell a kortizolt (van akinél egyéb hormont is). Nálam ez kb. 2 hónap volt. Folyamatosan mérni kellett a vérnyomásom, volt amikor a felső érték 180 volt több órán át, így csökkenteni kellett az adagot, mert ez arra utalt, hogy valamennyit már termelt az ép mellékvese. Fokozatosan lehet csak csökkenteni és havonta kell vérvétellel ellenőrizni a szérum kortizolt. Ha magasabb, vagy akkora mint a középérték, akkor el lehet hagyni egy keveset. Szigarúan orvosi felügyelet mellett! Ha közben bármilyen nagyobb fokú stresszhelyzet, sérülés, trauma ér, akkor az adagot a duplájára kell emelni, addig amíg a behatás meg nem szűnik és természetesen ebben az esetben is konzultálni kell az orvossal. Ha abbahagyhatod teljesen a gyógyszert, akkor: Gratulálok, meggyógyultál!!! Innentől indulhat a fogyás és a normális élet! Hosszú folyamat következik ismét. Nagyon ijesztő változások következnek be, amiről a dokik többsége nem beszél..de talán ők nem is tudják pontosan, mert csak ritkán találkoznak a pácienssel és akkor sincs idő, cseverészni. Szóval..a személyiséged szép lassan formálódik vissza olyanná, amilyen régebben is voltál. De mivel sok idő eltelt és már megszoktad az újat, így először elég idegen lesz a régi. Húú..ez elég bután hangzik, de mégis így van. A változásoktól és a nem találom a helyem, az egyéniségem érzéstől, én nagyon depressziós voltam. Ha úgy érzed nem bírod egyedül, akkor keress fel egy pszichológust. Túllendültem rajta, de borzalmas volt. Néha még most is van depresszív időszakom, még sokszor nem tudom, hogy most ki is vagyok..de egyre több a jó, a pozitív és egyre kevésbé van betegségtudatom, ami szuper, mert a teljes gyógyulás, csakis így következhet be. A tested is kezd átalakulni, nem bíztos, hogy rögtön fogyással, mert ha a Cushing már kezdte lebontani a fehérjeállományod, akkor a zsírból nem nagyon enged az elején, de ha egészségesen táplálkozol és betarod az 1200 kalóriás étrendet, akkor helyre áll az egyensúly. Egy ideig még sokszor leszel fáradt, nyűgös, nagyon kicsi lesz a teherbírásod és a koncentráció meg egyenesen kiborít. Ilyenkor csak arra kell gondolni, hogy mindjárt vége és újra ÉN leszek!!! Fokozatosan kell mozogni, tornázni, kimozdulni stb. Nem lehet mindent azonnal:-)
Engem pár napra átvittek az endokrinológiai osztályra a műtét után, de ez álítólag nem mindig van így. Én örültem, hogy felügyelet vagyok, mert a borzalmas görcsök után nagyon féltem egyedül lenni, egy ideig.

Hipofízis adenoma esetén, ideg-, vagy agysebész végzi a műtétet. Az orron keresztül juttatják fel a műszert a hipofízisig, természetesen altatásban, így a páciens semmit nem érez a műtét során. Ez sem lehet túl kellemes érzés, az operáció után, legalábbis sorstársak elbeszélése alapján, ezt gondolom.:-( Általában ennél a beavatkozásnál sem kell sokáig a kórházban maradni, de ez egyén függő. Nem írok erről bővebben, mert nincs egyéni tapasztalatom (szerencsére és remélem soha nem is lesz!!!!!), ha valaki a Cushing- kórban, tehát hipofízis eredetű hypercortisolizmusban szendved, akkor látogassa meg az általam, vagy mások által ajánlott olvasott blogokat, és a Cushinggal kapcsolatos linkeket.
(A bejegyzés módosítva, kérésre! Kiemelten kérek mindenkit, hogy ne úgy fogja fel ezt a blogot, hogy kész tényeket írok! A saját tapasztalatimat mesélem el, egyátalán nem biztos, hogy mindenki így éli meg a Cushingot! A vizsgálatok kötelezőek..senki ne gyártson egyéni anamnézist magának..lehet, hogy közhely, de..: Az élet nem játék!)

A kontroll nagyon fontos, rendszeresen ellenőrzni kell a kortizolszintet, egy ideig havonta, aztán 3 havonta. Hasi ultrahang sem árt.

Hosszú és megterhelő folyamat, amíg végre túljutsz az egészen..de utána vár a csodás régi életed, régi éned, akire már nem is emlékeztél, egy más ember néz majd vissza rád a tükröből, ami először ijesztő, d aztán felemelő érzés! Egyre több mindenhez lesz kedved és energiád és sokmindenen meglepődsz, hogy húú ez ennyire egyszerű, ennyire könnyű és eddig miért nem csináltad?! :-) Hajrá!!!

7 hónappal a műtét után: 9 kilóval vagyok könnyebb! Vidám vagyok, felszabadult, energikus! Sokat változtam! Az 5-6 évvel ezelőtti Niki már soha nem leszek, de nagyon hasonlítok hozzá:-) Kezdem magam nőnek érezni és néha ha belenézek a tükörbe már szépnek látom magam és nem egy bányarémnek! Az önbecsülésemen még van azért mit pofozni, de még mínusz 10 kiló és azzal sem lesz gond, szerintem!

Más..

Az angol egyre jobban megy, jövőhéten már kezdődik a haladó szint. Tényleg sokkal jobb ennyire intenzíven tanulni, mert jobban megmarad. Ráadásul, remek barátokat is szereztem! A fősuli iszonyatosan nehéz, rengeteg a beadandó, d valahogy majdcsak elkészülök mindennel. A gyakorlat: belefogtam egy projektbe, amivel lassan el kell készülnöm, mert november végén meg is valósítjuk a művházban. Heti egy napot vagyok ott, így nem haladok túl gyorsan.
Volt ex-munkahelyes buli is, ami csúcsszuper volt!!! Jó kis csapat voltunk! ;-) Twistereztünk, Activityztünk, I never-öztünk és gyilkosoztunk is (ismeritek?!)..na meg persze sokat beszélgettünk és nevettünk.
Munkahelyem továbbra sincs..lett volna, de nem éltem a lehetőséggel. Túl kevés pénzét, túl sok munka, túl kevés szabadidővel. Úgy gondoltam, egyelőre nem alkudok meg, majdcsak jön egy nekem megfelelő, addigis képzem magam.

Két kérés:
1.:
Sokan olvastok, itthonról is és külföldről is. Légyszi írjatok hozzászólásokat, hogy tudjam van-e értelme folytatni, meg hogy mi érdekel Titeket, akár a Cushinggal, akár a pajzsmiriggyel, akár velem kapcsolatban. Pyry és Macsi nagyon rendesek, Ők mindig reagálnak, mert tudják mennyire fontos a visszajelzés. Oké, vagytok páran akik e-mailben jelentkeznek, de a többiek?! Érdekel, hogy miért olvassátok a blogot, érintettek vagytok-e Ti is esetleg valamelyik betegségben, van-e tapasztalatotok, pláne ha eltérő az enyémtől, de ha egyetértetek akkor is. Nyugodtan javítsatok ki, ha más a véleményetek, mint nekem..bármiben. Köszi!:-)

2. kérés:
Biztos többen olvassátok Ziebi (alias, Pyry) blogját is, de ha mégsem, akkor én is kérnék mindenkit, hogy akinek tetszik és van kedve, az szavazzon Rá és zumba csoportjára, egy amerikai versenyen való szereplésük miatt. A you tube-on lehet regisztrálni és szavazni, nagyon egyszerű művelet, pár perc az egész. A videójuk szerintem, nagyon jól sikerült, igazán bulis és pörgős lett. A helyszínekről már nem is beszélve, hiszen a képek magukért beszélnek..sósivatag és a híd Utah-ban. Nagyon köszönöm, ha szavaztok! Sok sikert, Pyry! Drukkolok! ;-)

Íme a videó:

2010. október 10., vasárnap

Komparativitás és analízis

Már egy ideje tervben volt egy "ilyen" post. Most meg is valósítom. ;-)
Ez nem egy egyszerű feladat, mert egyrészt már én is egészséges vagyok, legalábbis így érzem, és csakis erre akarok gondolni! Másrészt annyi, de annyi jel és tünet volt, hogy talán mindről nem is tudok, vagy már jelentőségét vesztette, a komolyabbak miatt. Ahogy olvasgattam a külföldi Cushie bloggerek írásait, akkor ugrott be egy csomó minden, hogy jééé tényleg, ez is volt, meg az is volt. Szerencsére, múltidőben!
Harmadrészt, egyre többen olvassátok a blogomat, egészségesek, Cushingosok, és egyéb betegségben szenvedők is. Éppen ezért nagy-nagy felelőség tünetekről, tapasztalatokról írni, mert minden ember más és más..nem biztos, hogy minden Cushingos azokat tapasztalja meg, amiket én.
Erről a betegségről is van egy általános kórkép, amit sokaknál diagnosztizáltak...de persze ez sem egy "szentírás". Éppen ezért sem hitték el nekem sokáig, hogy Cushingom van, mert nem produkáltam minden tünetet és mert nem voltam 150-200 kiló.
Mindemellett, úgy érzem van értelme, hogy vezetem ezt a blogot. Többen írták már, hogy mekkora erőt ad nekik az én kitartásom és legalább van elképzelésük, hogy hogyan zajlik le ez a folyamat, mert persze erről az orvosok nem mesélnek. Majd megtörténik és kész. Remélem valóban segítség, "mankó", az írásom, de kérlek Titeket, ne készítsetek egyéni anamnézist a leírtak alapján. Ha tapasztaljátok a tünetetek akár kis %-át is, azonnal forduljatok a háziorvosotokhoz, vagy esetleg ha teheitek rögtön egy endokrinológushoz. Ez az a betegség, amivel egy percet sem szabad várni, mert így is nagyon lassan jut az ember a végére! Ha tanácstalanok vagytok, nyugodtan forduljatok hozzám, szívesen segítek, amiben tudok: ajánlok orvost, magán laboratóriumot (a gyors véreredmények miatt), ultrahangost, vagy akár lelkileg is megpróbálok segíteni, ha annak érzed szükségét. Nagy küzdelem, de megéri!:-)

Csapjunk is a húrok közé..

Mi volt előbb.."a tyúk vagy a tojás"? Azaz a rák vagy a Cushing..vagy a pajzsmirigy autoimmun betegsége? Passz! Ezt senki sem tudja!:-( Nekem van tippem, de az csak feltételezés, valóságalapja max csak annyi lehet, hogy amikor kiderült, hogy rákom van, az ultrahangos orvos, megnézte a pajzsmirigyem is és a nyirokmirigyeket is. Akkor azt mondta, hogy "Magának, nagyon csúnya a pajzsmirigye! Tud róla?!".. Nem, nem tudtam.
Tehát, ez biztos..2006-ban már Hasimoto Thyreoditisem volt (azaz Hasimoto autoimmun pajzsmirigy betegség )

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei:


 • alacsony testhőmérséklet
 • hidegérzékenység, fázás
 • ödéma (vizenyős duzzanatok leggyakrabban a szemhéjakon, az arcon és a végtagokon)
 • „gumó a torokban” érzés, nyomásérzés a nyakban vagy nyakon, fojtogatásérzés
 • gyakori krákogás, köhécselés, magas hang (hangszálödéma)
 • depresszió, motivációszegénység, pánikrohamok
 • izomgyengeség, izomgörcsök
 • száraz, törékeny bőr, viszketés, a beteg alig, vagy egyáltalán nem izzad
 • száraz nyálkahártya
 • törékeny haj és köröm
 • erős hízás
 • emésztési zavarok, székrekedés
 • libidócsökkenés
 • menstruációzavarok
 • ízületi fájdalmak
 • koncentrációzavar
 • fáradtság        
Kiemeltem azokat a tüneteket, amiket én is tapasztaltam. Sőt, még ki is egészíteném néhánnyal:

 • szemöldők és szempilla hullás
 • hajhullás
 • erős fejfájás
 • ingerlékenység
 • nem kívánatos helyeken, szőrnövekedés
 • szívelégtelenség
 • magas vérnyomás
A tünetek nagy részét tapasztalják a pajzsmirigy betegek, és mivel általában külön-külön kezdik kezelni őket, ezért erre a betegségre is viszonylag későn derül fény. A tünetek többnyire nem is egyszerre jelentkeznek, hanem fokozatosan.

A Cushing- szindróma sok tünete megegyezik a pajzsmirigy alultermelés tüntével. Így nem lehet tudni, hogy még kezdeti stádiumban, de meg volt-e már akkor is ez a betegségem, vagy sem. (Szerintem igen.)

Cushing-szindróma tünetei:

•Zsíranyagcsere: Szembetűnő tünetnek számít a zsírtartalék újraeloszlása: a zsír "almaszerűen", a hasra, a mellre rakódik le elsődlegesen. Felgyülemlik az arcon, amitől a betegnek ún. "holdvilágarcot" kölcsönöz, illetve bölénypúp-szerűen rakódik le a háton.

•Fehérje-anyagcsere: A fehérje-anyagcsere zavara miatt csontritkulás alakul ki, amely csontfájdalommal jár, a gerincoszlop görbületei fokozódnak, spontán csigolyatörések következhetnek be. A beteg vázizmainak fájdalmáról panaszkodik, az izmok sorvadása miatt. (Borzalmas!)

•Szénhidrát-anyagcsere: A vércukorszint magas, ami fokozott inzulintermelést eredményez, és ez előbb-utóbb az inzulint termelő hasnyálmirigy-sejtek kimerüléséhez vezet, cukorbetegség alakulhat ki.
(Ez viszonylag általános tünet, de szerencsére nekem ezt sikerült megúsznom!)

•Vérképző rendszer: A vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma megemelkedik. A vérnyomás az esetek 85%-ban magas. (Ez is általános tünet, nekem csak a rehabilitáció során alakult ki..a hormonpótlás miatt.)

•Bőr: A bőr szárazzá, rugalmatlanná válik, pergamenbőr alakul ki. A has és a törzs bőrén vöröses sorvadásos csíkok, ún. striák láthatók. A sebgyógyulási hajlam rossz, pattanások, furunkulusok, fekélyek jelennek meg. (A bőr nagyon durván viszket és sebessé válik.)

•Hormonális rendszer: Az androgén hormonok túlzott termelődése miatt nőknél a férfias szőrzet fokozott növekedése, az ádámcsutka és a testarányok férfiassá válása, menstruációs zavarok (menstruáció elmaradása, meddőség) figyelhetők meg. Gyermekeknél növekedési zavar figyelhető meg.

 • Hajhullás

•Pszichés változás: mély depresszió, pánikrohamok, hirtelen hangulatváltozások, ingerlékenység

 •Csökkent káliumszint: izomgyengeség, fáradékonyság

 • Libidó csökkenése
 • Extrém fejfájás (Elviselhetetlen, egy ideig időszakos, de később folyamatossá válik.)
 • Alvászavarok: leggyakrabban ez úgy néz ki, hogy nappal az ember iszonyatosan fáradt, álmos, sőt sokszor el is alszik, viszont éjjel "éberalvás" történik. Sokszor felébred, forgolódik, vizelési ingerei vannak..egy éjszaka alatt többször. Ez a kortizoltöbblet miatt van, mert a kortizol hormonszintje normális esetben reggel a legmagasabb és a nap folyamán folyamatosan csökken, így éjjelre már nagyon minimálisan van jelen, majd reggel felé közledve a szint ismét emelkedik. Cushing esetében ez a szint folyamatosan magas, emiatt nem tud pihenni az ember, mert éberen, folyamatos stresszben tartja, a kialvatlanság miatt viszont napközben válik fáradtá.
 • Táplálkozás zavarok, emiatt erős, drasztikus, hirtelen hízás.
 • Fokozott vízvisszatartás, ödéma.

A betegség lefolyása mindig az alapbetegség függvénye. A betegség kapcsán kialakult életet veszélyeztető állapotok általában a következők:

•Szívelégtelenség, amely magas vérnyomás, koszorúér-elmeszesedés, alacsony káliumszint, kardiomiopátia következménye.

•Szívinfarktus, magas vérnyomás, koszorúér-elmeszesedés hátterében állhat a cukorbetegség kiváltotta érbetegség.

•Agyvérzés, amely magas vérnyomásnak, érelmeszesedésnek és cukorbetegség eredetű érbetegségnek lehet következménye.

Fertőző betegségek: a kortizol erősen immungátló hatású, ezért a Cushing-szindrómás betegek fokozott veszélynek vannak kitéve, gyakoribb a tuberkulózis, annak szóródása, a gennyes fertőzések és a szepszis.
 
 Mint láthatjátok  tünetek nagy százaléka azonos a két betegség során. Sőt! Elég sok típusú hormonbetegségnél hasonlóak.
Ide sorolható még: a PCO-S (policisztás ovárium-szindróma), és a prolaktinoma is (az agyalapimirigy prolaktint termelő dagnata).

Nehéz felismerni, mert az ember hajlamos elsiklani az "apróságok felett"..és amikor az apróságok szaporodnak, addigra már a régebbieket megszoktuk. Velem is ez történt! Érztem, hogy baj van, de mindig volt mire fogni. "Most fáradt vagyok..mert..most hullik a hajam...mert...most nincs szempillám..mert...most nem jött meg..mert stb.stb.stb."
Figyelni kell a jelekre, figyelni a testedre! Nem azt mondom, hogy mindig rohanni kell az orvoshoz, de ha huzamosabb ideig fenn áll egy tünet, akkor igen is ki kell deríteni az okát!

Cushing esetében ez amúgy sem egy egyszerű folyamat. (A következő postban erről majd részletesen írok.)
Nem árt idejében elkapni, nehogy késő legyen..

Ami számomra megdöbbentő volt..igen..még a történtek után is van olyan dolog, amin ki tudok akadni!..hogy ahogy olvasgattam a külföldi Cushie bloggerek írásait, szinte mindegyikük beszámolt pajzsmirigy alulműködésről és sajnos többüknél újra kialakult ez a betegség. :-(
Pedig azt az információt kaptam, az orvostól, hogy erre elég kicsi az esély (teszem hozzá: magára a betegségre is elég kicsi volt az esély!), most beszámoltam neki a blogokon olvasottakról és csak lehajtotta a fejét. Nem, inkább nem vonok le, semmilyen következtetést!
Azt viszont tudom, hogy mostantól, helyesebben 2010. márciustól kezdve minden jelre azonnal ugrom...megyek és ellenőriztetem a hormonszintem.
Pár napja eléggé fáj a bal vese-tájékom. A héten megyek és kisajtolok egy ultrahangos vizsgálatot..mert lehet, hogy csak az influenza miatt van, de semmit nem akarok a véletlenre bízni.A pajzsmirigy vizsgálatok viszonylag egyszerűek.
Labor: vérvizsgálat: TSH; T3; T4; AntiTPO (ezek a vizsgálatok szükségesek a pajzsmirigy elégtelenség kimutatásához. A referencia értékeket nem szabad kézpénznek venni, mert kor és nem függő, mindenképp szükséges a konzultáció az endokrinológussal.
Ultrahang vizsgálat. Célirányosan a pajzsmirigyet vizsgálják és a körülötte lévő nyaki nyirokcsomókat. Nem fájdalmas, semmi kellemetlenség nem ér a vizsgálat közben.  A vizsgálat fontos, a pajzsmirigy állapotának pontos felmérése miatt, az esetleges rosszindulatú folyamatok kizárása miatt, a sorvadás, vagy göbösödés mértékének megállapítása miatt!!!
Szükség lehet még, biopsia vizsgálatra is. Hát khm..ez nem túl kellemes, de ki lehet bírni. Vékony tűvel mintát vesznek a pajzsmirigyből.

A Cushing vizsgálatok ennél jóval bonyolultabbak és szigorú protokoll szerint követik egymást. Lévén ezek elég költséges vizsgálatok és csak akkor végzik a következőt, ha az előző tutira azt mutatta, hogy valami nem stimmel.

Vérvizsgálat: kortizol, ACTH, aldoszteron, renin, vércukor, terheléses vércukor, koleszterin
Vizelet: 24 órás vizelet gyüjtés! NON-STOP! Éjjel és nappal..mindig!!! Egy üveg, vagy műanyag edénybe kell gyűjteni, amit lehetőség szerint sötét, hűvös helyen kell tartani. (Én betekertem alufóliába). A gyüjtés befejeztével le kell mérni pontosan a mennyiségét és egy kis üvegcsényit bevinni a vizsgálatot kérő laborba. A gyűjtés célszerű vasárnapra időzíteni, mert otthon könnyebb..(munkahelyen elég vicces lenne) és reggel rögtön be kell vinni a mintát, egy napot sem szabad várni. A vizsgálat előtt nem szabad magvakat, déligyümölcsöt, kávét, kólát, teát, csokit fogyasztani, lehetőleg 3-5 nappal.
Képalkotó vizsgálatok: hasi ultrahang, hasi CT, agyi MRI. (Miután kiiderült, hogy melyik szervet érinti a betegség. Ez a vérvizsgálatokból általában kiderült.) (Hasi UH persze lehet előbb is!)
Majd jönnek a szupressziós vizsgálatok.
Először az "overnight" dexamethason teszt. Éjfélkor egy hormontablettát kell bevenni, utána reggel 8kor vérvételre kell menni. Fontos, a reggel 8-as időpont, mert akkor a legmagasabb a vér kortizol szintje! Ha az eredmény a referencia érték alá csökken akkor jó az eredmény, ha nem akkor az azt jelenti, hogy a kortizolt visszaszorító hormonkészítmény sem tudta teljesen elnyomni a kortizolt. Eztuán jönnek a több napos tesztek.
Kis dózisú dexamethson teszt: 2 napig kell hormontablettékat szedni, ami következménye evileg az lenne, hogy lecsökken a 3. nap reggelén a kortizol szint. Ha nem..akkor jön a nagy dózisú..
Nagy dózisú dexamethason teszt: 2 vagy 4 napig kell nagyobb mennyiségű hormont szedni. Ha ezután sem csökken a vér kortizol szintje, akkor egyértelmű a Cushing-szindróma, ill. a Cushing-kór.Cushing-szindróma: ha a mellékvesén, vagy a mellékveséken jóindulatú adenóma fejlődött, a tüdő vagy egyéb szervek rosszindulatú daganatai, a mellékvese túltermelése, vagy gyógyszeres hormonpótlás esetén alakulhat ki.
Cushing-kór: az agyalapimirigy (hipofízis) jóindulatú daganata.

Folyt.köv. a kezelési lehetőségekről..